Saturday, June 25, 2016

"Bostelbrood..."









"Bostelbrood..."

Dit overheerlijke ambachtelijk gebakken brood, is het resultaat van een vader die graag bier brouwt en s' avonds, na het brouwen van vele liters Quadruppelbier met 12 kilo geurige bierbostel bij je op de stoep staat. Dan kan je niet anders, dan je handen uit de mouwen steken, de houtoven te branden en aan de slag te gaan met dit overheerlijke knapperige goudbruine bostelbrood!

Deze bostel, die is gebruikt voor het brouwen van Quadruppel bier,
 geeft het brood een intense rijke smaak,
en lekker veel bite!

Heerlijk met een flinke dot gezouten roomboter of lekker smeuïg abdij kaasje...!
 
Ingrediënten:
 
500 gram bloem
1 tl zeezout
1 zakje gist
1 el bruine suiker
300 ml bier (quadruppel)
200 gram bostel


Aan de slag:
 
Doe het meel in een kom en roer het zout en de suiker erdoorheen. 
Voeg de bostel toe en schep deze door het meel.
Maak een kuiltje in het midden en strooi daar de gist in. 
Giet voorzichtig het bier erbij 
en roer alles om met een houten lepel.

Blijf roeren, totdat je een mooi samenhangend deeg hebt. 
Het deeg voelt nog vrij nat aan.
Leg dan een schone theedoek over de kom en laat het deeg  
op een warme plaats 8 uurtjes rijzen.
Heb je een houtoven? 
Steek deze nu dan alvast aan, zodat deze lekker op temperatuur kan komen.
Voor het bakken van deze knapperige broden heb je een constante temperatuur van 200C nodig.

Bestuif een werkvlak met flink wat bloem en stort het deeg erop.
Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, totdat het deeg mooi op spanning komt te staan. 
Schuif de broodjes nu in de houtoven en bak ze in een half uurtje goudbruin en knapperig, of leg het brood op een met bakpapier bekleedde bakplaat en verwarm de oven voor op 250C.
Na 10 minuten schuif je het brood in de oven en draai je de temperatuur terug naar 200C. 
Bak het brood in een half uurtje goudbruin en knapperig.

Snijd het bostelbrood in dikke plakken en serveer het brood op een stoere plank met wat 
gezouten roomboter of een lekker abdijkaasje.

Bon apetit!

liefs,

Floorabella

Met dank aan: Ernest van Dinteren en barbershop ensemble "Quadruppel"

No comments: